torsdag 30 mars 2017

Lösning eller blandning?


Idag fick barnen genomföra en undersökning. Frågar var: vilka ämnen bildar en lösning med vatten och vilka bildar en blandning? Vi pratade om att om vi vill undersöka vad som löser sig i vatten kan vi bara prova med vatten och ETT annat ämne, för ämnena kan påverka varandra och därmed resultatet.(Men bara för att det var kul hällde också vi ihop massor av blandningar och lösningar i en flaska under laborationens gång...)
En buffé av ämnen att välja bland.




"Usch! Luktar inte gott, det här!"





Bryggkaffe bildar en blandning, men pulverkaffe en lösning.

Mjöl+ vatten var lurigt. Det ser ut som en lösning först, men om man låter det stå
en stund ser man att mjölet inte har löst sig. Det är alltså en blandning!

Grädde + citronsaft i det galna gruppblandningen gav en cool effekt.




fredag 24 mars 2017

Lösning och blandning

Först fick barnen se en blandning och en lösning.
Sedan pratade vi om skillnaden.




Alla fick gissa hur resultatet skulle bli med vatten + salt och vatten + olja.

En tydlig blandning.


Barnen ville prova med salt i olja. Det löste sig dåligt.

Nästa vecka vill barnen testa detta!

De här lösningarna ska få avdunsta, så får vi se vad som händer!

Vattnets faser

Vattnet har tre faser: fast, flytande och gas. Vi började med att dramatisera vattnets faser.  Sedan satte vi in vattnet i frysen och undersökte vad som hade hänt.
Isen sticker upp! Det måste betyda att den tar mer plats än vattnet.


Flaskan buktar ut av trycket från isen. 

Flyter isen? Svar ja.Den har lägre densitet än flytande vatten.



Vi kokade upp vatten och hällde i den lilla muggen. Då bildas kondens på insidan av glaset. Kondens är vatten i gasform som kyls ner mot glasets insida och blir flytande form igen.

"Det känns blött!"

De här glasen får stå, så ser vi vad som händer.

Inget tak på denna!
Efter fyra dagar syns stor skillnad. I den lilla muggen utan "tak" har vattnet avdunstat
och smitit ut i klassrummet.

torsdag 16 mars 2017

Ny högläsningsbok - Ishavspirater


En spännande dag i klassen - den nya högläsningsboken presenterades! För att aktivera Spågumman fick barnen fundera över vad man kan gissa om handlingen med hjälp av titel och omslagsbild. Nedanför kan ni se deras kloka funderingar. Därefter fick de skriva i sin nya läslogg om vad de TROR att boken ska handla om och vad de TROR att de kommer att tycka om boken. Slutligen läste vi det första kapitlet och blev fångade direkt! Vi har redan funnit likheter med Mio min Mio som vi tidigare läst, då den hemske kapten Vithuvud, iskall och utan själ, presenterades. "Riddar Kato!" tänkte vi!




5:orna lär oss om Jesus

Vi visste en del av berättelserna om Jesus. Han är viktig för de som tillhör kristendomen, han föddes i ett stall och han dog på ett kors. Men något borde väl ha hänt däremellan? Klass 5 A hade jobbat med att skriva sammanfattning och läst om Jesus liv i sin SO-bok, och nu ville de ha en mottagare för sina texter. Ett gäng pirriga 5:or kom och läste för oss, och sist i inlägget kan ni se vad 2:orna kom ihåg efter läsningen. Nu är vi också sugna på att läsa upp för en annan klass!





Talen upp till 1000

Mot nya höjder! Stora tal satte fart på mattetänket, och arbetet i boken gick i rallyfart efter denna laboration. Först fick barnen skriva ett tal mellan 100 och 1000. Sedan träffades de i par, berättade och sina tal och kom fram till ett nytt, gemensamt tal, som de skulle skriva eller bygga. Kompisarna fick sedan gissa på talen, vi skrev dem och pratade om dem.


Tusenrutan blev lååååååång!

Ett pausbygge, värt många tusen.

"Vad är det här? Är det hundra eller tusen?"

"Gissa på!"

Sifferplaneten

Nu har vi läst ut Sifferplaneten. Den lästes under vårt rymdtema, och passade väldigt bra. Barnen tyckte att den var ganska spännande och att det var bra att den innehåller mycket matematik. Flera av barnen ville läsa fler delar i serien.

Schlagerspelet och rubriker...

Vi har spelat ett spel som heter Schlagerspelet. Väldigt kul och väldigt mycket matte när poängen ska räknas ut. Här tittade vi på bidragen inför finalen och insåg att rubrikerna var ganska roliga... Tänk att man kan göra en rubrik på att någon NÄSTAN halkar!