tisdag 25 april 2017

Textsamtal Anya

Idag har vi haft textsamtal om en animerad film som heter Anya. Barnen fick låta frågor och tankar flöda ganska fritt, och vi fick väldigt fina samtal. Titta gärna på filmen. Längst ner i inlägget kan ni läsa exempel på barnens tankar.
Jag valde den övre bilden för att den berör mig (se filmen så förstår ni) och den undre
för att ha en bild att titta på när barnen skulle rita i läsloggen. Ett klokt barn sa:
"Du är ju mamma, du har tre barn. Det är nog därför. du blev berörd"
































Flera reflekterade över att flickan var ensam från början, men sedan fick vänner och nästan som en mamma där på barnhemmet.

Första frågan barnen ställde sig var: varför hamnar flickan på barnhem? "Hennes mamma har nog dött och hon saknar henne, därför skriver hon mamma på fönstret." "Hennes mamma kan inte ta hand om henne." "Hennes mamma sitter i fängelse." "Flickan var så elak så de orkade inte med henne hemma, hon blev bortskickad."

"Var kom nallen ifrån?" "Hon fick nog den av sin mamma." "Hon fick nallen av någon på barnhemmet. När hon fick den vågade hon mycket mer." "Den hade en lapp, som Maj-Björn!"

"Hur kunde hon växa så mycket på den sista tågresan?" "Det var en annan tid, man kan göra så i filmer." "Hur kunde hon ha ett barn på slutet när hon själv var ett barn?""Hon var vuxen på slutet. Men hur kunde hon få ett barn när hon inte hade någon man?" "Man kan få barn utan att ha en man!"

"Hon gav sitt barn nallen. Den kanske skulle bli som ett arv i familjen, så att det barnen kunde ge nallen till sitt barn." "Hon ville ge sitt barn det hon själv aldrig hade fått."

Historien slutar ändå fint. Någon ville bättra på slutet med att den nu vuxna flickan träffar en man, blir kär och får ett syskon till barnet hon redan har.

En fråga jag tar med mig till en annan lektion är: har detta hänt på riktigt? Som någon sa: det finns ju verklighetsbaserade filmer. På torsdag ska jag berätta mer om filmens uppkomst, så det blev inget svar på den frågan idag!

måndag 24 april 2017

Klock-kedja

Under v 17 får barnen gnugga lite på klockan hemma, med hjälp av en klock-kedja. Så här ser den ut när den är utklippt, sedan gäller det bara att träna så att man blir säker från start till mål!

Massa, längd, volym och tid - vad vet vi?

Just nu jobbar vi med mätning i matteboken. Men vad kan och vet vi redan? Idag provade vi på att göra tankekartor om de olika områdena. Klassen blev indelade i par med hjälp av vår glasspinnar (lottning) och varje par fick en penna. Man skulle turas om att skriva. Sedan roterade vi så att alla fick skriva på alla tankekartor. Vi kunde konstatera att i 2 A finns mycket kunskap när vi slår våra kloka huvuden ihop!








fredag 21 april 2017

Avslutning på vattentemat

Vattentemat avslutades med en tipsrunda i vårsolen. Sedan gick vi in och spelade in vår kanon om vattnets kretslopp, videon ligger längst ner i inlägget.


Information om tipsrundan: frågorna sitter huller om buller på skolgården, ta dem i vilken ordning ni vill,
hjälps åt hur mycket ni vill och gå med vem ni vill. Det gick väldigt bra!

Tokige Mats hade satt frågan upp och ner!




fredag 7 april 2017

Roliga timmen

Idag hade vi en extra lång roliga timmen. Planeringen av stunden går till så att vi kikar i en ask där barnen har lagt lappar med förslag på vad vi kan göra. Ibland bestämmer vi samma dag, men den här timmen har varit planerad i flera veckor. Dessutom bjöd vi 2 B på hinderbanan när vi var klara. Här i filmen kan ni se lite - vi hade jätteroligt!



torsdag 6 april 2017

Vattnets faser och egenskaper

I veckan har vi verkligen använt oss av begreppen som vi har stött på under arbetsområdet vatten. Vi provade att använda sambandskort för första gången, alltså, kort med viktiga ord och begrepp inom det vi har arbetat med som kan höra ihop på olika sätt. Alla gruppernas arbete filmades.

När vi tittade på filmen efteråt fick alla fundera över ett samband man höll med om, och ett samband man inte höll med om eller undrade över när varje liten film var slut. Ett roligt sätt att jobba, men jag fick INTE lägga ut filmen på bloggen för det tyckte några kändes obekvämt. (Jag kan visa den på ett föräldramöte för er föräldrar;)




Att separera en blandning

Dagens uppgift var följande: vi gör en blandning av toapapper, salt och vatten. Vi häller också i en droppe karamellfärg. Hur ska vi kunna separera denna blandning?

Ett förslag var: ta upp toapappret med handen och krama ur det! Ett bra förslag, men efter ett tag kom någon på att en sil skulle kunna funka. Vi hade ingen sil, men vi hade ett kaffefilter.

Vi löste uppgiften genom att filtrera bort papperet. Sedan gjorde vi en avdunstning av lösningen med salt och karamellfärg. Nu är den spännande frågan: kommer saltkristallerna att vara gröna, eller avdunstar färgen tillsammans med vattnet så att de blir vita?